چرا مدیر العربیه اخراج شد؟
می گویند ایران بهشت خبرنگاران خارجی است چون اكنون حدود 121 دفتر خبرگزاری،روزنامه و شبكهی تلویزیونی در جمهوری اسلامی مستقر است كه 16 رسانه از میان آن ها متعلق به آمریكاست. این 121 رسانه ارتباط جمعی بهطور مستمر درحال مخابرهی خبر و ارسال گزارش در طول سال هستند. این در حالیست كه آمریكا حتی اجازهی راهاندازی یك دفتر خبری در واشنگتن را به خبرگزاری رسمی ایران ( ایرنا) یا صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران نداده است. بسیاری از کشورهای عربی هم به سختی اجازه ایجاد دفتر برای رسانه های بین المللی از جمله ایران صادر می کنند.
دیپلماسی رسانه ای که به معنای استفاده از رسانه ها در سیاست خارجی است عرصه ای است که پس از ظهور رسانه های جدید مانند شبکه های رادیو و تلویزیونی بین المللی شکل گرفته است.
در این میان خاورمیانه بویژه بعد از حمله آمریکا به عراق شاهد شکل گیری شبکه های تلویزیونی بین المللی جدیدی بود که از جمله آنها می توان به شبکه العربیه اشاره کرد.
این کانال خبری وابسته به عربستان سعودی است که در قالب یک مؤسسه خصوصی با نام مجموعه «ام.بی.سی» ، دولتی بودن خود را مخفی کرده است. امبیسی یا (مركز رادیو، تلویزیونی خاورمیانه) در سال 1991، توسط ولید ابراهیم كه یك سرمایهدار عرب از خانواده سلطنتی عربستان سعودی است درلندن تاسیس شد و العربیه در سال 2003 به گروه رسانه ای mbc پیوست.
مدیر کل شبکه تلویزیونی «العربیه» ، فردی به نام «عبدالرحمن راشد» ، از مدیران سابق روزنامه «الشرقالاوسط» است که در لندن منتشر میشود و سیاستهای ضد ایرانی دارد.
مجموعه سیاستها و خطوط تبلیغی العربیه در مدت اخیر بر این محورها استوار بوده است :
ـ ایران برنامه مخفی اتمی دارد و به همین دلیل، اعتراض جامعه جهانی و بینالمللی را برانگیخته است.
ـ ایران یکی از عوامل مهم برقرار نشدن امنیت و بحران سیاسی لبنان است.
ـ ایران عامل اصلی تشنج و خونریزی در عراق است.
ـ ایران به دنبال سیطره حاکمیتش از غزه تا عراق است.
ـ دخالتهای ایران تا نوار غزه رسیده و باعث بر هم خوردن وحدت ملی فلسطینیها شده است.
ـ دستاوردهای ایران پس از 28 سال از انقلاب ایران! هیچ رهاوردی در داخل نداشته است و این کشور از آزادیهای سیاسی و اجتماعی برخوردار نیست.
ـ ایران از اصول خود در آغاز انقلاب دست کشیده و درآمد نفت خود را صرف حمایتهای مالی و تسلیحاتی از گروههای حامیاش میکند.
ـ ایران باعث ایجاد جو هراس و ناامنی در همسایگان و در منطقه است.
حسن فحص مدیر دفتر شبكهی«العربیه» در ایران می گوید: زمانی كه عربستان سعودی توان مقابله با ایران را در میدان عمل نداشته باشد، از هر وسیلهای برای تضعیف نفوذ این كشور استفاده میكند كه یكی از آنها شبكهی «العربیه» است.
اكنون حدود 121 دفتر خبرگزاری،روزنامه و شبكهی تلویزیونی در جمهوری اسلامی مستقر است كه 16 رسانه از میان آن ها متعلق به آمریكاست این در حالیست كه آمریكا حتی اجازهی راهاندازی یك دفتر خبری در واشنگتن را به خبرگزاری رسمی ایران نداده است
او درخصوص شباهت عملکرد رسانه های عربستان به رسانه های آمریکا در قبال ایران تاکید دارد: عربستان سعودی یكی از موتلفان آمریكا در خاورمیانه و اجراكنندهی سیاستهای این كشور است بنابراین وقتی كه آمریكا و عربستان هدفی دارند ، داشتن عملكرد تبلیغاتی مشابه دور از ذهن نیست.
مدیر دفتر العربیه در تهران می گوید: ایران در منطقهی خاورمیانه نقش فعالی بازی میكند و درعراق، لبنان و فلسطین نفوذ زیادی پیدا كرده است، اما عربستان سعودی دراین كشورها نفوذ چندانی ندارد بنابراین در رسانههای خود از جمله«العربیه»به ایران حمله میكند.
وی اضافه می کند: شبكهی «العربیه» از سیاست كلی عربستان پیروی میكند بر این مبنا،ایران مقتدر به معنای كاهش نقش عربستان در خاورمیانه و جهان اسلام است.
سیاست های العربیه در نهایت موجب شد تا روادید مدیر دفتر العربیه در ایران تمدید نشود و حسن فحص مجبور به ترک ایران خواهد بود هر چند فعالیت دفتر العربیه در ایران همچنان ادامه خواهد داشت.
به این ترتیب باید منتظر پاسخ این سوال بود که : آیا دیپلماسی رسانه ای عربستان که می توان از آن به دیپلماسی اتهام تعبیر کرد در قبال ایران تغییر خواهد کرد یا اینکه تهران نیز از ابزار خود مانند شبکه العالم در نبرد رسانه ای سود خواهد برد؟
حسینی، کارشناس ارشد علوم سیاسی
گروه جامعه و سیاست